Nederlandse Stichting Helpen met Paarden  Equitherapie
 

Equitherapie

Equitherapie - Het paard als co-therapeut    Download Flyer Equitherapie als PDF

 

Wat is Equitherapie? (Equine Assisted Therapy, Therapeutisch Paardrijden)
Het is geen nieuws voor paardenliefhebbers, dat het omgaan met onze hippische partners voor ons vaak veel meer kan zijn dan alleen maar een sportieve of recreatieve bezigheid. Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het contact en werken met hun kan ons helpen bij onszelf te komen. Op deze manier kunnen paarden ook een sterk opvoedend effect op kinderen en de jeugd hebben. Deze fantastische mogelijkheden in de relatie tussen Mens en Paard kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen of hem in zijn ontwikkeling te bevorderen. Dat paardrijden op verschillende manieren door gehandicapte mensen met veel plezier gedaan wordt is al jaren in Nederland bekend.
 
Bij het therapeutische paardrijden - Equitherapie - gaat het erom het paardrijden, het contact en bewegen met het paard doelmatig te gebruiken, om zo therapeutische effecten te bereiken. Dit op lichamelijk maar ook op psychisch vlak. Equitherapie houdt in, dat het paard met zijn specifieke sociale leer- en bewegingsmogelijkheden meewerkt als "co-therapeut” om mensen (kinderen en volwassenen) met psychische en/of lichamelijke problemen systematisch te helpen of ze in hun ontwikkeling te bevorderen.
 
Equitherapie wordt in de Duitstalige Europese landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) al meer dan 30 jaar succesvol toegepast voor kinderen en volwassenen. Inmiddels zijn er in Nederland sinds minimaal 10 jaar opleidingen tot Equitherapeut SHP-E(NL)  beschikbaar, welke voldoen aan internationale kwaliteitscriteria.

Doelgroepen voor orthopedagogische toepassingen zijn onder meer: autistische of ontwikkelingsvertraagde, hyperactieve kinderen, kinderen met sociale problemen, getraumatiseerde kinderen en kinderen met hechtingsproblemen, maar ook hoogbegaafde kinderen. Jeugdigen en volwassenen met depressieve klachten, eetstoornissen, drugs- of andere verslavingsproblemen. Ook wordt Equitherapie toegepast in de gezinstherapie, relatietherapie, in internaten en scholen voor moeilijk lerende kinderen of kinderen met sociale handicaps, in tbs-klinieken en psychiatrische klinieken en opvangcentra.
                                                                               
Therapie met het paard kan wonderbaarlijke effecten hebben, maar moet wel deskundig worden toegepast. Equitherapeuten hebben dan ook een grote verantwoording tegenover hun cliënten en hun therapiepaarden. Ze moeten daarom ook deskundig opgeleid zijn. Een geregistreerde Equitherapeut SHP-E(NL)beschikt over een soortgelijke kwalificatie, doordat de opleiding tot Equitherapeut SHP-E(NL) is gevolgd en afgesloten én er voldoende bijscholingen en supervisies gevolgd worden.
 
 
 
 
 
 
 
 

De opleiding Equitherapie SHP
 

Flyer Opleiding Equitherapie SHP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 


De FATP (Fachgruppe Ausbildungsträger einer Therapie mit dem Pferd = Equine Assisted Therapy) houdt zich er in het Duitstalige Europa meebezig, de kwaliteit van de opleidingen voor Equitherapeuten en Rijpedagogen te bewaken en in andere landen uit te dragen. De Nederlandse opleiding Equitherapie SHP-E(NL) is dan ook aangesloten bij deze vakgroep.