Nederlandse Stichting Helpen met Paarden  Equitherapie
 

Fotos van de opleding SHP

Hier kunt u foto's zien van verschillende modules van de opleiding Equitherapie SHP

Opleidingsmodule 8 2012

Zelfervaringsoefeniingen met Dr.Barbara Kluewer tijdens het opleidingsmodule 8 2012, opleidingsgroepen 11 en 12
 

2e module opleiding 2011 2012

Enkele fotos van het tweede opleidingsmodule 2011 2012 met een presentatie met Gerd Dreisbach, een relatieopbouwoefening met Gerd Dreisbach en de volgende dag een voortvloeiende oefening en integratie van relatieopbouw in het SHP werkmodel.
In het kader van het lopende EU LDV project  werd dit module bijgewoond door een Slovaakse collega Veronika Abelova.

LDV Workshop

Ervaring van een student in de EU-werkgroep
door Maria van Eijk

Op 7-8-9 oktober 2011 heeft er een internationale ontmoeting plaatsgevonden in Soerendonk. Ik zal verslag doen van mijn ervaringen van 7 oktober. Tevens de dag van de bijscholing.

Op de agenda staat de rondleiding en de workshop van SHP.Halverwege de ochtend druppelden de eerste deelnemers uit Belgie, Frankrijk en Duitsland en Slowakije binnen. Na een heerlijke kop koffie leidde Ulrike de deelnemers rond over haar domein. Er was oprechte belangstelling voor zowel de gebouwen als de kudde paarden en hoe deze worden gehouden.

Het werd op deze manier duidelijk hoe de opleidingsplaats als een voorbeeld dient voor hoe therapiepaarden worden verzorgd en gehuisvest. Hoe de therapiepaarden ook opleidingspaarden zijn. Gedurende de opleiding worden de paarden aan de studenten overgelaten. Zo krijgen ze de kans van de paarden te leren.Na de rondleiding was er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de rol van het paard, de manier van werken met de paarden in de opleiding. Hoe in de opleiding wordt gewerkt aan de relatie-, uitvoerings-, en pasvormdriehoek. Als student kon ik een woordje meespreken over mijn ervaring binnen de opleiding.

Workshop:
Er stonden spelletjes en zelfervaringsoefeningen rond en op het paard op het programma.Prisca zette hierbij haar beste beentje voor.

Voor de deelnemers was het in het begin wat onwennig, maar al snel zorgde de activiteiten voor veel ontspanning en plezier. De bereidheid tot uitproberen en samenwerken ontstond zo spontaan.Eerst de opwarmspelletjes, daarna stilaan de samenwerkingsoefeningen en van daaruit overgaand naar de zelfervaringsoefeningen. Iedereen kreeg de gelegenheid ervaring op te doen met de equitherapie zoals die binnen de SHP wordt aangeboden. Van deze gelegenheid werd grif gebruik gemaakt.Als afsluiting werd gevraagd een tekening te maken over de ervaringen, zoals dat ook in de opleiding gebruikelijk is. Dat verzoek werd met volle inzet ingewilligd.

Wat mij het meest is bijgebleven dat ik geen van de mensen kende toen ik die ochtend naar Soerendonk reed. Na de middag met Prisca was het ijs gebroken en een team gesmeed dat energie had opgedaan om de volgende dagen hard aan het werk te gaan.

Wat heb ik geleerd in deze bijscholingsdag:

Mijn kennis over de opleiding is verdiept.
Er is een beroep gedaan op het verwoorden van mijn ervaringen bij de opleiding.
Ik ben getuige geweest van de rol van het paard in het bereiken van een constructieve dynamiek in een groep. Vooral dit laatste was een speciale ervaring.

Maria van Eijk

Examen 2011

In het weekeinde van 10 en 11 september 2011 hebben weer de examens oplediing Equitherapie SHP plaatsgevonden.
Er waren

8 deelnemers groep 11 (tussenexamen)6 deelnemers groep 10(eindexamen) 1 deelnemer uit een eerdere oplediingsgroep die examen deed en een deelnemer die supervisie had in vooruitzicht op haar komend examen dit jaar.

Opleiding module 3 2010/2011

Opleiding equitherapie 2010/2011
Groep 10 + 11
Module 3
Oefeningen leiden en voltigeren 3 groepen met observanten
 
Dit fotoboek is bedoeld als bron voor het huiswwerk voor module 4.
Namelijk:
Voor de therapeuten van dit module : bekijk voor je zelf punten, waarin je qua techniek iets had kunnen verbeteren of toevoegen om  voor het paard en/of de client de puntjes op de i te kunnen zetten
Voor iedereen en op schrift: Zoek 3 fotos per oefendag uit en geef de therapeut zinvol en respectvol feedback om hem te helpen de puntjes op de i te kunnen zetten. Dit feedback stuur je als opdracht 3 voor module 4 met je ander huiswerk op.
 
 
 
 
 

Toneelstuk opleiding 2010

Toneelstuk van opleidingsgroep 9 gepresenteerd tijdens module 9
Het supervisiemodule met Rebecca Seibler

Opleiding 2

Opleiding Equitherapie
Zelfervaring van de bewegingsdialoog met het paard,
 observeren psychomotoriek,
oefening van processen in de rol van therapeut, client en observator
evaluatie in de groep, tekenen van de eigen visie

Opleiding 1

Opleiding Equitherapie SHP
Module 9 2008/2009 Groep 8
Bewegingsoefeningen op en naast het paard