Nederlandse Stichting Helpen met Paarden – Equitherapie
 

foto's

Hier kunt u foto's en presentaties in de fotoboeken van SHP-E(Nl) bekijken.

Dag van de Equitherapie 2012

Dag van de Equitherapie SHP
voor Equitherapeuten en geïnteresseerden,
verwijzers en geïnteresseerde organisaties

Op 16 juni 2012 op HippoCampus
Met presentatie van het boek
Equitherapie (SHP)
Op deze dag  hadden de deelnenmers de gelegenheid om lezingen bij te wonen over Equitherapie SHP en de kwaliteitsrichtlijnen voor deze vorm van therapie.Ze  kregen  informatie over de internationale activiteiten van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden (SHP) en konden contacten leggen met equitherapeuten. Ze konden zien hoe ze opgeleid en bijgeschoold worden, en zelf ervaren hoe het is om op en met een paard te werken in de Equitherapievolgens de richtlijnen en methodiek van SHP.
 
voor meer informatie zie het programma van de dag en de tekst van enkele lezingen op deze homepage

Opleidingsmodule 8 2012

Zelfervaringsoefeniingen met Dr.Barbara Kluewer tijdens het opleidingsmodule 8 2012, opleidingsgroepen 11 en 12
 

2e module opleiding 2011 2012

Enkele fotos van het tweede opleidingsmodule 2011 2012 met een presentatie met Gerd Dreisbach, een relatieopbouwoefening met Gerd Dreisbach en de volgende dag een voortvloeiende oefening en integratie van relatieopbouw in het SHP werkmodel.
In het kader van het lopende EU LDV project  werd dit module bijgewoond door een Slovaakse collega Veronika Abelova.

LDV Partner Meeting

LDV Partner Meeting
SHP organized the 4th meeting of Partners for the LDV Project on AMAT (meer informatie)
See also Notes of the 4th meeting on the English part of the homepage.

LDV Workshop

Ervaring van een student in de EU-werkgroep
door Maria van Eijk

Op 7-8-9 oktober 2011 heeft er een internationale ontmoeting plaatsgevonden in Soerendonk. Ik zal verslag doen van mijn ervaringen van 7 oktober. Tevens de dag van de bijscholing.

Op de agenda staat de rondleiding en de workshop van SHP.Halverwege de ochtend druppelden de eerste deelnemers uit Belgie, Frankrijk en Duitsland en Slowakije binnen. Na een heerlijke kop koffie leidde Ulrike de deelnemers rond over haar domein. Er was oprechte belangstelling voor zowel de gebouwen als de kudde paarden en hoe deze worden gehouden.

Het werd op deze manier duidelijk hoe de opleidingsplaats als een voorbeeld dient voor hoe therapiepaarden worden verzorgd en gehuisvest. Hoe de therapiepaarden ook opleidingspaarden zijn. Gedurende de opleiding worden de paarden aan de studenten overgelaten. Zo krijgen ze de kans van de paarden te leren.Na de rondleiding was er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de rol van het paard, de manier van werken met de paarden in de opleiding. Hoe in de opleiding wordt gewerkt aan de relatie-, uitvoerings-, en pasvormdriehoek. Als student kon ik een woordje meespreken over mijn ervaring binnen de opleiding.

Workshop:
Er stonden spelletjes en zelfervaringsoefeningen rond en op het paard op het programma.Prisca zette hierbij haar beste beentje voor.

Voor de deelnemers was het in het begin wat onwennig, maar al snel zorgde de activiteiten voor veel ontspanning en plezier. De bereidheid tot uitproberen en samenwerken ontstond zo spontaan.Eerst de opwarmspelletjes, daarna stilaan de samenwerkingsoefeningen en van daaruit overgaand naar de zelfervaringsoefeningen. Iedereen kreeg de gelegenheid ervaring op te doen met de equitherapie zoals die binnen de SHP wordt aangeboden. Van deze gelegenheid werd grif gebruik gemaakt.Als afsluiting werd gevraagd een tekening te maken over de ervaringen, zoals dat ook in de opleiding gebruikelijk is. Dat verzoek werd met volle inzet ingewilligd.

Wat mij het meest is bijgebleven dat ik geen van de mensen kende toen ik die ochtend naar Soerendonk reed. Na de middag met Prisca was het ijs gebroken en een team gesmeed dat energie had opgedaan om de volgende dagen hard aan het werk te gaan.

Wat heb ik geleerd in deze bijscholingsdag:

· Mijn kennis over de opleiding is verdiept.
· Er is een beroep gedaan op het verwoorden van mijn ervaringen bij de opleiding.
· Ik ben getuige geweest van de rol van het paard in het bereiken van een constructieve dynamiek in een groep. Vooral dit laatste was een speciale ervaring.

Maria van Eijk

Examen 2011

In het weekeinde van 10 en 11 september 2011 hebben weer de examens oplediing Equitherapie SHP plaatsgevonden.
Er waren

8 deelnemers groep 11 (tussenexamen)6 deelnemers groep 10(eindexamen) 1 deelnemer uit een eerdere oplediingsgroep die examen deed en een deelnemer die supervisie had in vooruitzicht op haar komend examen dit jaar.

FATP 2011

FATP conferentie en bijscholing 19-21 augustus 2011 op HippoCampus
 
Dat therapeutisch paardrijden wonderbaarlijke en wetenschappelijk aangetoonde effecten op mensen met diverse problemen van fysieke en psychische aard heeft en de ontwikkeling van kinderen en jeugdige enorm kan bevorderen, is al lang bekend. Echter moet dit op een verantwoorde manier door een deskundige therapeut in samenwerking met een goed opgeleid therapiepaard gebeurden. Om de kwaliteit van de opleiding van Equitherapeuten op internationaal niveau te waarborgen hebben zich enkele organisaties uit Europa in de organisatie FATP (Forum der Ausbildungsträger einer therapie mit dem Pferd ) verenigd. Een keer per jaar komen de opleidingsorganisaties voor Equitherapeuten uit de landen Oostenrijk, Duitsland Zwitserland en Nederland, georganiseerd binnen het FATP bij elkaar om kennis uit te wisselen over de opleidingen voor therapeutisch paardrijden en de ontwikkelingen binnen de sector van therapeutisch paardrijden in hun eigen landen en op internationaal niveau te bespreken.

Opening Cursuscentrum

Opening nieuwe opleidingscentrum (voor SHP) op HippoCampus te Soerendonk

Op 21 en 22 mei 2011 heeft de officiële opening van het opleidingscentrum voor de opleiding Equitherapie SHP plaats gevonden. Bij binnenkomst valt gelijk de ruime binnenrijbaan op. Deze kan op dagen met slechte weersomstandigheden gebruikt worden voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Ook is het nu mogelijk processen tussen therapeut en cliënt via een raam en een geluidsinstallatie te volgen zonder in het bak aanwezig te hoeven zijn en dus te storen.

SHP beschikt nu ook over een secretariaat en vergaderruimte voor de commissies, deze kan ook ter beschikking worden gesteld voor intervisiegroepen of supervisies.
 
De opening vond plaats in twee dagen. Dew eerste dag een dag Equitherapeutische bijscholing en de tweede dag een hippische bijscholing. Beide dagen waren gekenmerkt door zeer gedeegen referaten en demonstraties  in een zeer goede sfeer.
Oplympisch Campioene Dressuur Christine Stückelberger uit Switserland was aanwezig en heeft enpledooi gehouden voor paardenvreidnelijkk Training. Ulrike  THiel heeft deelen van har neieuw Boek Gerittenwerden, so erlebt es das Pferd voorgesdragen. Voor meer informatie

Opleiding module 3 2010/2011

Opleiding equitherapie 2010/2011
Groep 10 + 11
Module 3
Oefeningen leiden en voltigeren 3 groepen met observanten
 
Dit fotoboek is bedoeld als bron voor het huiswwerk voor module 4.
Namelijk:
Voor de therapeuten van dit module : bekijk voor je zelf punten, waarin je qua techniek iets had kunnen verbeteren of toevoegen om  voor het paard en/of de client de puntjes op de i te kunnen zetten
Voor iedereen en op schrift: Zoek 3 fotos per oefendag uit en geef de therapeut zinvol en respectvol feedback om hem te helpen de puntjes op de i te kunnen zetten. Dit feedback stuur je als opdracht 3 voor module 4 met je ander huiswerk op.
 
 
 
 
 

Toneelstuk opleiding 2010

Toneelstuk van opleidingsgroep 9 gepresenteerd tijdens module 9
Het supervisiemodule met Rebecca Seibler

Presentatie Equitherapie SHP

Presentatie over Equitherapie SHP-E(NL)
De rol van het paard en de beschermde titel Equitherapeut SHP-E(NL)

Opleidingsgroepen

De opleidingsgroepen
 

Therapie

Situaties uit diverse threapieprocessen
 

Opleiding 2

Opleiding Equitherapie
Zelfervaring van de bewegingsdialoog met het paard,
 observeren psychomotoriek,
oefening van processen in de rol van therapeut, client en observator
evaluatie in de groep, tekenen van de eigen visie

Opleiding 1

Opleiding Equitherapie SHP
Module 9 2008/2009 Groep 8
Bewegingsoefeningen op en naast het paard

Presentatie nederlands

Presentatie  van SHP nederlandstalig
 

Presentatie engels

Short presentation of
The Dutch Foundation SHP-E (NL)