HippoCampus
Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Fotos van evenementen van SHP


Hier kunt u foto's zien van evenementen georganiseerd door SHP of in samenwerking met SHP
 
 
 
 
 
 

Dag van de Equitherapie 2012

Dag van de Equitherapie SHP
voor Equitherapeuten en geïnteresseerden,
verwijzers en geïnteresseerde organisaties

Op 16 juni 2012 op HippoCampus
Met presentatie van het boek
Equitherapie (SHP)
Op deze dag  hadden de deelnenmers de gelegenheid om lezingen bij te wonen over Equitherapie SHP en de kwaliteitsrichtlijnen voor deze vorm van therapie.Ze  kregen  informatie over de internationale activiteiten van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden (SHP) en konden contacten leggen met equitherapeuten. Ze konden zien hoe ze opgeleid en bijgeschoold worden, en zelf ervaren hoe het is om op en met een paard te werken in de Equitherapievolgens de richtlijnen en methodiek van SHP.
 
voor meer informatie zie het programma van de dag en de tekst van enkele lezingen op deze homepage
Programma als PDF download
Inhoudsopgave en voorwoord als PDF
Diashow boek EquitherapieBekijk enkele pagina's van het boek Equitherapie
Boekvoorstelling door Jen de Groeve (Eindredacteur)

LDV Partner Meeting

LDV Partner Meeting
SHP organized the 4th meeting of Partners for the LDV Project on AMAT (meer informatie)
See also Notes of the 4th meeting on the English part of the homepage.

LDV Workshop

Ervaring van een student in de EU-werkgroep
door Maria van Eijk

Op 7-8-9 oktober 2011 heeft er een internationale ontmoeting plaatsgevonden in Soerendonk. Ik zal verslag doen van mijn ervaringen van 7 oktober. Tevens de dag van de bijscholing.

Op de agenda staat de rondleiding en de workshop van SHP.Halverwege de ochtend druppelden de eerste deelnemers uit Belgie, Frankrijk en Duitsland en Slowakije binnen. Na een heerlijke kop koffie leidde Ulrike de deelnemers rond over haar domein. Er was oprechte belangstelling voor zowel de gebouwen als de kudde paarden en hoe deze worden gehouden.

Het werd op deze manier duidelijk hoe de opleidingsplaats als een voorbeeld dient voor hoe therapiepaarden worden verzorgd en gehuisvest. Hoe de therapiepaarden ook opleidingspaarden zijn. Gedurende de opleiding worden de paarden aan de studenten overgelaten. Zo krijgen ze de kans van de paarden te leren.Na de rondleiding was er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de rol van het paard, de manier van werken met de paarden in de opleiding. Hoe in de opleiding wordt gewerkt aan de relatie-, uitvoerings-, en pasvormdriehoek. Als student kon ik een woordje meespreken over mijn ervaring binnen de opleiding.

Workshop:
Er stonden spelletjes en zelfervaringsoefeningen rond en op het paard op het programma.Prisca zette hierbij haar beste beentje voor.

Voor de deelnemers was het in het begin wat onwennig, maar al snel zorgde de activiteiten voor veel ontspanning en plezier. De bereidheid tot uitproberen en samenwerken ontstond zo spontaan.Eerst de opwarmspelletjes, daarna stilaan de samenwerkingsoefeningen en van daaruit overgaand naar de zelfervaringsoefeningen. Iedereen kreeg de gelegenheid ervaring op te doen met de equitherapie zoals die binnen de SHP wordt aangeboden. Van deze gelegenheid werd grif gebruik gemaakt.Als afsluiting werd gevraagd een tekening te maken over de ervaringen, zoals dat ook in de opleiding gebruikelijk is. Dat verzoek werd met volle inzet ingewilligd.

Wat mij het meest is bijgebleven dat ik geen van de mensen kende toen ik die ochtend naar Soerendonk reed. Na de middag met Prisca was het ijs gebroken en een team gesmeed dat energie had opgedaan om de volgende dagen hard aan het werk te gaan.

Wat heb ik geleerd in deze bijscholingsdag:

· Mijn kennis over de opleiding is verdiept.
· Er is een beroep gedaan op het verwoorden van mijn ervaringen bij de opleiding.
· Ik ben getuige geweest van de rol van het paard in het bereiken van een constructieve dynamiek in een groep. Vooral dit laatste was een speciale ervaring.

Maria van Eijk

FATP 2011

FATP conferentie en bijscholing 19-21 augustus 2011 op HippoCampus
 
Dat therapeutisch paardrijden wonderbaarlijke en wetenschappelijk aangetoonde effecten op mensen met diverse problemen van fysieke en psychische aard heeft en de ontwikkeling van kinderen en jeugdige enorm kan bevorderen, is al lang bekend. Echter moet dit op een verantwoorde manier door een deskundige therapeut in samenwerking met een goed opgeleid therapiepaard gebeurden. Om de kwaliteit van de opleiding van Equitherapeuten op internationaal niveau te waarborgen hebben zich enkele organisaties uit Europa in de organisatie FATP (Forum der Ausbildungsträger einer therapie mit dem Pferd ) verenigd. Een keer per jaar komen de opleidingsorganisaties voor Equitherapeuten uit de landen Oostenrijk, Duitsland Zwitserland en Nederland, georganiseerd binnen het FATP bij elkaar om kennis uit te wisselen over de opleidingen voor therapeutisch paardrijden en de ontwikkelingen binnen de sector van therapeutisch paardrijden in hun eigen landen en op internationaal niveau te bespreken.
Versl.FATP conferentie

Opening Cursuscentrum

Opening nieuwe opleidingscentrum (voor SHP) op HippoCampus te Soerendonk

Op 21 en 22 mei 2011 heeft de officiële opening van het opleidingscentrum voor de opleiding Equitherapie SHP plaats gevonden. Bij binnenkomst valt gelijk de ruime binnenrijbaan op. Deze kan op dagen met slechte weersomstandigheden gebruikt worden voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Ook is het nu mogelijk processen tussen therapeut en cliënt via een raam en een geluidsinstallatie te volgen zonder in het bak aanwezig te hoeven zijn en dus te storen.

SHP beschikt nu ook over een secretariaat en vergaderruimte voor de commissies, deze kan ook ter beschikking worden gesteld voor intervisiegroepen of supervisies.
 
De opening vond plaats in twee dagen. Dew eerste dag een dag Equitherapeutische bijscholing en de tweede dag een hippische bijscholing. Beide dagen waren gekenmerkt door zeer gedeegen referaten en demonstraties  in een zeer goede sfeer.
Oplympisch Campioene Dressuur Christine Stückelberger uit Switserland was aanwezig en heeft enpledooi gehouden voor paardenvreidnelijkk Training. Ulrike  THiel heeft deelen van har neieuw Boek Gerittenwerden, so erlebt es das Pferd voorgesdragen. Voor meer informatie

Toneelstuk opleiding 2010

Toneelstuk van opleidingsgroep 9 gepresenteerd tijdens module 9
Het supervisiemodule met Rebecca Seibler